پروتز بالای زانو چیست و چه اجزایی دارد؟
پروتزها ابزاری در علم پزشکی هستند که برای ترمیم بافت های عضلانی یا عصبی و همچنین بازیابی توان در افرادی که اعضای خود را از دست داده اند، به کار می روند. پروتزها انواع مختلفی دارند که کاربرد آن ها نیز بر اساس عضو از دست رفته یا آسیب دیده متغیر خواهد بود. یکی از پروتزهایی که تا به امروز بسیار کارآمد بوده است، پروتز بالای زانو نام دارد که امید به زندگی را در بسیاری از افراد افزایش داده است.
این پروتزها بر اساس اصول مهندسی و با بهره گیری از دانش پزشکی طراحی شده است و استفاده از آن ها اعتماد به نفس را در افراد دارای نقص عضو بالا می برد. پروتز بالای زانو از اجزای مختلفی تشکیل می شود که قرار گرفتن آن ها در کنار یکدیگر سبب پیدایش تجهیزات بی نظیر و کارآمد در حوزه پزشکی به نام پروتزهای بالای زانو شده است. در این مقاله قصد داریم شما را با پروتز مخصوص بالای زانو اشنا کنیم و اجزای تشکیل دهنده این نوع پروتز را توضیح دهیم. در صورتی که به دنبال کسب اطلاعات در این زمینه هستید، ادامه متن را مطالعه بفرمایید.
پروتز بالای زانو چیست؟
پروتزهای بالای زانو به اندام هایی گفته می شود که از مواد مصنوعی نظیر پلیمرها تشکیل شده اند. از این پروتزها برای اصلاح عیوب افرادی که نقص عضو را به دلایل مختلفی تجربه کرده اند، استفاده می شود. پروتزهای بالای زانو معمولا بر اساس عملکرد بخش باقی مانده زانوی فرد دارای نقص عضو انتخاب خواهد شد و کمک بسیاری به افراد در راه رفتن خواهد کرد. از این طریق پروتزهای بالای زانو در افزایش اعتماد به نفس کسانی که عضو خود را از دست داده اند، نقش بسزایی خواهد داشت.
اغلب افرادی که تصمیم به استفاده از پروتز بالای زانو می گیرند، با سوالات زیادی روبه رو می شوند که از میان آن ها زمان نصب این پروتزهاست. در پاسخ به این سوال پرتکرار باید گفت که چند هفته الی چند روز پس از آنکه فرد دچار نقص عضو در ناحیه زانو می شود، این امکان برای او به وجود می آید که برای پوشاندن عیب خود از پروتزهای بالای زانو استفاده کند.
در صورتی که از عوارض پس از نصب پروتز نگران هستید، باید بگوییم که توسط مراکز توانبخشی قادر خواهید بود از بروز هر گونه مشکلی نظیر تورم و درد ناشی از نصب پروتز کارهای پیشگیرانه را انجام دهید. همچنین برای آنکه به راه رفتن با پروتز بالای زانو عادت کنید، بهترین راه ارائه شده توسط پزشکان کمک گرفتن از متخصصان فیزیوتراپ است. این موضوع سبب خواهد شد علاوه بر بازیابی توان خود، روند بهبودی شما نیز با سرعت بیشتری انجام شود.
اجزای تشکیل دهنده پروتز بالای زانو را بشناسید
در بسیاری از موارد که افراد دارای قطع عضو در ناحیه بالای زانو می شوند، پزشک در صورت مناسب دیدن شرایط توصیه می کند که از پروتزهای بالای زانو در راستای بازیابی توان فرد استفاده شود. این نوع پروتزها از اجزاء مختلفی تشکیل شده اند که در این بخش بنا داریم آن ها را به شما معرفی کنیم. در صورت تمایل به افزایش آگاهی خود در این باره ادامه متن را از دست ندهید.
سوکت
یکی از مهم ترین بخش های استفاده شده در پروتزهای بالای زانو، سوکت نام دارد. این وسیله تمام آنچه از زانو باقی مانده را پوشش می دهد. درواقع وزن فرد و نیرویی که برای راه رفتن به پروتز اعمال می شود در اولین مرحله به سوکت وارد خواهد شد. برای ساخت سوکت های مخصوص پروتز بالای زانو، مواد مختلفی استفاده شده است.
بیشتر مواد تشکیل دهنده سوکت شامل ترموپلاستیک ها و لمینت می شود. البته لازم به ذکر است که این مواد باید بر اساس بخش به جا مانده از زانو انتخاب شده باشد. به عنوان مثال اگر از مواد مناسبی استفاده نشود، بدین معنا خواهد بود که در آینده باید منتظر واکنش های بافتی مواد تشکیل دهنده سوکت با بدن باشیم.
در اولویت ساخت سوکت باید ایمنی فرد تامین شود و احتمال بروز آسیب در شخص دارای نقص عضو را به حداقل برساند. بدین منظور با توجه به تشخیص پزشک ممکن است از کمربندی به عنوان نگهدارنده پروتز بالای زانو استفاده شود.
لوله شین
برای ایجاد نقطه اتصالی بین سوکت و پروتز پای مصنوعی باید ابزاری به کار گرفته شود که به آن لوله شین گفته می شود. لوله شین به دلیل حمل وزن فرد و انتقال نیرو به پای مصنوعی برای شروع حرکت باید از موادی با قابلیت استحکام بالا ساخته شده باشد. علاوه بر این سبک بودن ماده سازنده لوله شین از اهمیت بالایی برخوردار است. بدین منظور استفاده از فیبر کربن، تیتانیوم و مواردی از این قبیل برای ساخت لوله شین مناسب و کارآمد خواهد بود.
مفصل زانو
مفصل زانو جزو اصلی ترین بخش های پروتز بالای زانو به حساب می آید. مفصل زانو در دو نوع مختلف وجود دارد که متحرک و ثابت نامیده می شوند. مفاصل زانو با قابلیت حرکت دهی به طور خودکار برای نشستن و بلند شدن به اعمال تنظیمات نیاز ندارند. اما در مفصل زانو ثابت عکس این موضوع صدق می کند. به طوری که باید پیش از نشستن نسبت به باز کردن قفل مفاصل ثابت توسط افراد دارای نقص عضو اقدام شود.
مچ و کف پای مصنوعی
برای آنکه بهترین انتخاب را در زمینه پروتزهای بالای زانو داشته باشید، بهترین راه کمک گرفتن از متخصصان پروتز بیان می شود. در یکی از مواردی که نیاز به مشورت با متخصصان اهمیت پیدا می کند، انتخاب مچ و کف پای مناسب برای افراد دارای نقص عضو بیان می شود. این بخش از پروتز بالای زانو به دلیل استفاده از مواد مختلف در ساخت آن، باید تحت نظارت پزشک متخصص بهترین نوع مناسب با عملکرد و شرایط فرد انتخاب شود.
یکی از موادی که برای ساخت بخش پایینی پروتزهای مخصوص بالای زانو به کار گرفته می شود، کربن نام دارد. کربن به دلیل آرایش مولکولی منحصر به فرد از این قابلیت برخوردار است که وزن پروتز را تا حد بسیاری کاهش دهد. در نتیجه فرد روند بهبود را به راحتی پشت سر خواهد گذاشت و در صورتی که به توصیه های فیزیوتراپیست ها در این باره عمل کند، راه رفتن به کمک این پروتزها را بدون بروز هیچ مشکلی تجربه خواهد کرد.
به کمک پروتز بالای زانو با اعتماد به نفس در اماکن عمومی ظاهر شوید
پروتزها به عنوان ابزاری منحصر به فرد در عرصه پزشکی نام برده می شوند که سبب افزایش امید به زندگی در افراد دارای نقص عضو خواهند شد. این پروتزها از انواع مختلفی تشکیل شده اند که در این مقاله به توضیح پروتز بالای زانو پرداختیم. این پروتزها از زمانی که نقص عضو در افراد شکل می گیرد، قابل استفاده هستند. البته ذکر این نکته ضروری است که باید برای به کارگیری نوع مناسبی از پروتزهای بالای زانو با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
پروتزهای بالای زانو از اجزاء مختلفی تشکیل می شوند که در این مقاله آن ها را نام برده و توضیح داده ایم. به عنوان مثال سوکت های مخصوص برای پروتز باید از موادهای در ساخت آن ها بهره گرفت که واکنش پذیری کمی با بدن داشته باشند. علت آن نیز تماس مستقیم این وسیله با عضو بر جای مانده از زانو بیان می شود. ابزارهای دیگری که برای ساخت پروتزهای بالای زانو از آن ها استفاده می شود لوله شین، مفصل زانو و موارد دیگری بودند که در متن به بیان آن ها پرداختیم.
Source: www.infinitetech.org