رانندگی با پروتز زیر زانو؛ از حقیقت تا رویا
حتی شنیدن قطع عضو یکی از وحشتناکترین اتفاقات ممکن در زندگی هر فردی است. این روزها با پیشرفت علم و استفاده از پروتز کمبود عضو قطع شده تا حدی جبران می شود. اما آیا امکان رانندگی با پروتز زیر زانو برای افراد وجود دارد؟
این روزها که زمان مهم ترین فاکتور در زندگی همه ما به شمار می رود، رانندگی به انجام کارهای روزمره بسیار کمک می کند. درست است که پروتز یکی از بهترین جایگزین ها برای عضو از دست افتاده محسوب می شود، اما آیا رانندگی با پروتز امکان پذیر است؟
آیا محدودیتی برای رانندگی چنین افرادی وجود ندارد؟ در ادامه این مقاله با ما همراه باشید و پاسخ پرسش های خود را بیابید.
تحقق رانندگی با پروتز زیر زانو
علل مختلفی برای قطع پا وجود دارد؛ به عنوان مثال، ترما، دیابت سرطان، عفونت و غیره. این موارد رایج ترین علل قطع پا هستند. از آن جایی که پا عضوی مهم در بدن هر فردی به شمار می رود، نبود آن انجام بسیاری از کارها را دشوار می کند.
کشف پروتز یک پیشرفت معجزه آسا برای افراد با نقص عضو به حساب می آید. این فناوری پزشکی امکان ادامه زندگی به صورت عادی را برای افراد فراهم کرده است. اما در مقابل چالش های جدیدتری را نیز در مقابل این افراد قرار داده است.
اگرچه پروتز توانایی حرکتی افراد را به آن ها باز می گرداند، اما رانندگی با پروتز زیر زانو همچنان امری ناممکن به نظر می رسد. اما با پیشرفت علم و اصلاحات جدید بر پروتزها و وسایل نقلیه از این چالش نیز به آسانی عبور خواهید کرد.
آیا امکان رانندگی با پروتز زیر زانو وجود دارد؟
خبر خوشحال کننده این است که بسیاری از افراد دارای قطع عضو امکان رانندگی دارند؛ اما چگونه؟ این افراد به منظور جبران کمبود عضو قطع شده از پروتز استفاده می کنند.
اما دغدغه اصلی این است که آیا پروتز رانندگی را برای این افراد میسر می کند یا خیر؟ در جواب باید بگوییم با کمی تغییر امکان رانندگی برای این افراد وجود دارد. به این ترتیب ادامه زندگی به صورت عادی و بدون اتکا به دیگران ادامه خواهد داشت.
تمدید گواهی نامه؛ امری ضروری برای رانندگی با پروتز زیر زانو
همان طور که هیچ محدودیتی برای رانندگی افراد با نقص عضو وجود ندارد، هیچ قانونی نیز این امر را ممنوع نمی کند. اما قوانین اخذ گواهی نامه برای این افراد کمی متفاوت تر از افراد عادی است. مسیر طولانی تری را برای دریافت گواهی نامه پیش روی این افراد قرار دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
مراجعه به سازمان مربوط به گواهی نامه: این افراد ابتدا باید به این سازمان مراجعه کرده و آخرین وضعیت پزشکی خود را ارائه کنند.
مرکز ارزیابی: این مرحله یکی از مهم ترین و ضروری ترین مراحل است؛ زیرا با توجه به نقص عضو تغییرات لازم بر وسیله نقلیه انجام می شود.
اما ادامه رانندگی برای افراد با گواهی نامه های قدیمی امکان پذیر است؟ در جواب باید بگوییم خیر. این افراد باید در آزمون های رانندگی برای افراد دارای نقص عضو شرکت کنند. در این آزمون ها مهارت های قبلی این افراد تایید شده و مجددا گواهی نامه ای برای آن ها صادر می شود.
تغییرات لازم بر وسیله نقلیه
اصلاح ماشین با توجه به نوع نقص عضو و میزان آن متغیر است. اصلاحات خارج از سه حالت زیر نخواهند بود:
- افرادی که توانایی رانندگی عادی را دارند
- بسیاری از افراد قادر به رانندگی با پروتز زیر زانو به صورت معمولی هستند. این افراد کنترل قابل توجهی بر پاهای خود دارند. در این موارد نیاز به هیچ گونه تغییری بر وسیله نقلیه نیست.
- افرادی که در یکی از پاهای خود نقص عضو دارند
در نقطه مقابل افرادی نیز وجود دارند که کنترل زیادی بر پای خود ندارند. در این صورت انجام تغییرات روی وسیله نقلیه امری ضروری محسوب می شود. به عنوان مثال برخی از افراد کنترل کافی و لازم بر پای راست خود ندارند. در این صورت باید تغییرات زیر را بر ماشین خود اعمال کنند:
- تغییر در مکان پدال گاز برای کنترل بیشتر؛
- وجود گیربکس اتوماتیک به جای گیربکس دستی؛
- وجو ترمز قدرتی.
اما اگر پای چپ شما دچار نقص عضو شده است، مسیر آسان تری پیش روی شما قرار دارد. زیرا با خرید یک ماشین تمام اتوماتیک از اصلاحات دیگر راحت خواهید شد. با ماشین های دنده اتوماتیک تنها به پای راست خود نیاز دارید که عیب شما را به طور کامل می پوشاند.
افرادی که نقص عضو در هر دو پای خود دارند
شاید این موضوع در وهله اول برای شما غیرممکن به نظر برسد، اما افرادی نیز وجود دارند که با نقص عضو در هر دو پای خود درگیر هستند. بسیاری از این افراد ادامه رانندگی با پروتز زیر زانو را غیرممکن می دانند؛ اما واقعیت این است که با اصلاحات بیشتر بر وسیله نقلیه امکان رانندگی برای این افراد نیز وجود دارد.
این اصلاحات شامل موارد زیر می شود:
- کنترل دستی پدال های گاز و ترمز؛
- ترمز ضروری و اضافی به منظور استفاده آسان تر؛
- جایگزین کردن گیربکس اتوماتیک با نوع دستی آن.
امکان رانندگی از چه زمانی پس از گذاشتن پروتز وجود دارد؟
درست است که رانندگی با پروتز زیر زانو وجود دارد؛ اما این بدان معنا نیست که پس از عمل جراحی قادر به رانندگی خواهید بود. به منظور تشخیص زمان درست برای رانندگی تحقیقات بسیار انجام شده است.
در این تحقیقات زمان واکنش افراد در ترمز گرفتن را ارزیابی و سپس بلافاصله بعد از عمل جراحی این واکنش را اندازه گیری کرده اند. با مقایسه زمان واکنش بیماران متوجه شده اند که بسیار پایین آمده است.
این عمل را در هفته های دوم، سوم و چهارم بعد از عمل جراحی نیز تکرار کردند. در نهایت دریافتند که در هفته چهارم تاخیر در سرعت واکنش افراد به حداقل می رسد.
از این رو بهترین زمان برای رانندگی با پروتز زیر زانو چهار هفته پس از عمل جراحی محسوب می شود. بیماران با تحمل این زمان به زندگی عادی خود بازخواهند گشت.
کلام آخر
در گذشته ادامه زندگی برای افراد با نقص عضو بسیار دشوار بود. اما در دنیای پیشرفته امروز، علم و تکنولوژی محدودیت های بسیاری را از مسیر زندگی ما انسان ها حذف کرده است. با توجه به تکنولوژی های امروز امکانات ویژه ای به منظور رفاه و آسایش این افراد نیز فراهم شده است.
رانندگی که رویایی دست نیافتنی برای افراد دارای نقص عضو محسوب می شد، با پروتز به واقعیت تبدیل شده است. امروزه با آگاهی از قوانین موجود در کشور خود رانندگی با پروتز زیر زانو امری ممکن و معمول به نظر می رسد.