نکات طلایی برای افرادی که با قطع عضو و پروتز زندگی می کنند!
اگرچه قطع عضو، حادثه ای دردناک محسوب می شود اما حتی از دست دادن بخشی از اعضای بدن نیز نباید زندگی را مختل کند. امروزه مراکز توانبخشی بسیاری وجود دارند که در حال کمک به چنین افرادی هستند! اما افرادی که دچار قطعی عضو شده اند، امکان سفرهای طولانی مدت را دارند؟! رفت و آمدهای افراد باید چگونه باشد؟! افرادی که اصطلاحاً آمپوته نامیده می شوند و دارای پروتز هستند؛ در شرایط آب و هوایی نامساعد باید چگونه رفتار کنند؟!
در طول مقاله پیش رو قصد داریم نکاتی را به عنوان راهنمایی در اختیار چنین بیمارانی قرار دهیم. برخی راهنمایی ها زندگی را برای افراد قطع عضو راحت تر و تحمل برخی شرایط را هموارتر می کند. با ما همراه باشید و این نکات را مطالعه کنید.
- اقلامی که افراد دارای پروتز هنگام مسافرت باید به همراه ببرند!
- افراد آمپوته در شرایط جوی نامساعد باید چه الگوهایی را رعایت کنند؟
- اقداماتی که افراد دارای پروتز هنگام سقوط روی یخ باید انجام دهند!
- مراقبت های ویژه از پروتز و پوست
افراد آمپوته و مسافرت
با توجه به خاص بودن شرایط افرادی که دارای پروتز هستند؛ نباید بدون تجهیزات و امکانات مناسب از منزل خارج شوند! البته ممکن است شرایطی پیش آید که بنا به دلایل کاری، شخصی یا مسائل اضطراری مجبور شوند که مدتی از خانه دور بمانند. در نتیجه باید از قبل کیت اورژانسی را برای چنین موقعیت هایی آماده کرده باشند و در صورت دور ماندن از خانه با خود به همراه ببرند. اما در کیت های اورژانسی افراد آمپوته باید چه مواردی وجود داشته باشد؟!
این اقلام عبارتند از:
- اسپنکو؛ جهت رفع برخی تحریکات پوستی
- لوسیون
- آچار آلن مخصوص پروتز؛ اگرچه به هیچ عنوان اجازه به هم زدن تنظیمات پروتز را ندارید؛ اما ممکن است در موارد اضطراری جهت سفت کردن پیچ ها نیاز به آچار داشته باشید. حتماً آچار مخصوص را در کیت اورژانسی قرار دهید!
- جوراب های مخصوص
- بانداژ Ace
- تمیزکننده دستی Mo-Jo جهت تمیز کردن پروتز
- یک عدد باتری اضافی
آیا افراد دارای پروتز امکان تردد در شرایط آب و هوایی نامساعد را دارند؟
راه رفتن در هوای بارانی یا زمینی پوشیده شده از برف یا یخ حتی برای افرادی که محدودیت ندارند نیز دشوار است! بنابراین افراد آمپوته باید مراقبت های بیشتری داشته باشند! زیرا افراد دارای پروتز معمولاً از وسایل کمک حرکتی مانند عصا، واکر وغیره استفاده می کنند که احتمال خطر را برای آن ها افزایش می دهد. در صورت نادیده گرفتن مسائل ایمنی و بهداشتی، ممکن است باعث به وجود آمدن شرایط نامناسبی شوند.
در گام نخست توصیه می شود که افراد دارای پروتز به جز در موارد اضطراری از منزل خارج نشوند! اما اگر مجبور به خروج از خانه شدند؛ بهتر است جهت تردد حتماً از کفش های آج دار یا کمک کننده هایی مانند عصا استفاده کنند. اما در ادامه، مجموعه مراقبت هایی که جهت ایمنی بیشتر افراد آمپوته توصیه می شود را بررسی خواهیم کرد.
توصیه مهم به افراد دارای پروتز که از وسایل کمک حرکتی استفاده می کنند!
اگر مجبور هستید که در شرایط جوی نامساعد از منزل خارج شوید؛ به هیچ عنوان عجله نکنید! سعی کنید کمی زودتر از ساعت همیشگی خارج شوید و در راه رفتن عجله ای نداشته باشید. در صورت داشتن یک برنامه ریزی مناسب در ایامی که هوا کمی نامساعد است؛ با هیچ مشکلی مواجه نمی شوید. همچنین حتماً پیش از حرکت از منزل، برخی نکات مانند باز یا بسته بودن جاده ها را بررسی کنید و همه موارد احتمالی را در نظر بگیرید.
اگر می خواهید از پیاده روی خاصی تردد کنید؛ حتماً قبل از راه افتادن مطمئن شوید که مسیر شن پاشی یا نمک پاشی شده باشد. هنگام راه رفتن اصلاً عجله نکنید و گام های خود را آهسته آهسته بردارید. توجه داشته باشید که هیچ مساله ای به اندازه سالم ماندن پروتز و سلامتی شما اهمیت ندارد. بنابراین تمام توجه خود را به سالم رسیدن به مقصد معطوف کنید.
تمام نکات احتمالی مانند سقوط یا لیز خوردن روی یخ را از قبل در نظر بگیرید!
هرچقدر هم که مراقبت کنید؛ بازهم باید شرایطی را پیش بینی کنید که احتمال دارد روی یخ سقوط کرده باشید! با توجه به خاص بودن شرایط، حتماً لباس گرم و مناسبی بپوشید. افرادی که دچار قطع عضو می شوند و دارای پروتز هستند؛ حساسیت های بالایی نسبت به دما دارند و ممکن است دچار هیپوترما یا افت شدید دمای بدن شوند. در این صورت با پوشیدن یک لباس مناسب تا حدودی از بروز چنین اتفاقی جلوگیری می شود.
هنگام سقوط روی یخ یا زمین سعی کنید که برخیزید و خود را به جای امنی برسانید. اما اگر گیر افتاده اید؛ حتماً درخواست کمک کنید. همواره بدترین شرایط را در نظر بگیرید و حالتی را تصور کنید که حتی امکان درخواست کمک را نیز نداشته باشید! همیشه دوز مشخصی از داروهای ضروری خود را همراه داشته باشید که در این مواقع استفاده کنید.
در شرایط اضطراری، چگونه روی یخ راه برویم؟
گاهی ممکن است به صورت اتفاقی و بدون داشتن هیچ امکانات مناسبی، مجبور شوید که مسیری را روی یخ راه بروید! در این صورت باید بدانید که چگونه روی یخ راه بروید. مهم ترین نکته، آهسته و محکم گام برداشتن است و افراد باید بدون عجله راه بروند! هرچه قدرتی که در گام های خود می گذارید بیشتر باشد؛ احتمال زمین خوردن یا سقوط نیز کمتر می شود.
هنگام گام برداشتن توجه کنید که فرود پاها باید روی پنجه باشد. عمده وزن خود را روی پنجه ها بیاندازید و به وسط پاها بیشتر فشار بیاورید. دقیقاً باید برعکس حالتی که در پیاده روی های معمولی انجام می دهید؛ رفتار کنید. تعداد قدم ها را کم و کوتاه کنید و تمام حواس خود را متمرکز راه رفتن کنید. این توصیه نه تنها برای افراد دارای پروتز بلکه به همه کسانی که تمایل به سرخوردن روی یخ ندارند؛ توصیه می شود.
با پروتزها مانند اعضای بدنتان رفتار کنید!
حالا پروتزها بخشی از بدن شما هستند که باید به خوبی از آن ها مراقبت کنید! پروتز باید همواره توسط تجهیزات مخصوص به خود تمیز شود و قسمت های مختلف آن اعم از شکاف ها مورد بررسی قرار بگیرند. همیشه حواستان به صداهایی که از پروتز می شنوید، باشد! در صورت شنیدن هر صدای غیرطبیعی به پزشک معالج خود مراجعه کنید. در صورتی که مراقبت مناسبی از پروتزها نداشته باشید، احتمال خرابی و کاهش طول عمر آن ها زیاد می شود!
مراقبت همیشگی از پوست
پوستی که در زیر پروتز قرار می گیرد به خاطر شرایطی که دارد؛ حساس تر می شود. بنابراین باید مراقبت های بیشتری از آن صورت بگیرد. علاوه بر مراقبت های همیشگی، اگر فعالیت هایی همچون پیاده روی های طولانی، ورزش های سخت و هر نوع فعالیت سنگین دیگری انجام دادید؛ حتماً از لوسیون و سایر لوازم بهداشتی که در اختیار دارید استفاده کنید!
توجه داشته باشید که پوست در نواحی زیر پروتز در طول زمان دچار تجزیه می شود. زیرا تحت فشار بیش از حد معمول قرار می گیرد و این امر کاملاً طبیعی است. در نتیجه طی مشاوره هایی که با پزشک متخصص خود انجام می دهید، حتماً درباره فعالیت های غیرمعمول خود صحبت کنید و اقدامات لازم و تخصصی در این زمینه را جدی بگیرید!
نگاه اجمالی!
افراد آمپوته که بخشی از اعضای بدن خود را از دست داده اند باید مراقبت های ویژه ای را انجام دهند. در صورت رعایت کردن نکات و مراقبت های ویژه از پروتز و پوست زندگی راحت تری را تجربه خواهند کرد. همچنین بهتر است هنگام انجام فعالیت هایی مانند مسافرت و تردد در شرایط جوی نامساعد برخی نکات مطرح شده را رعایت کنند و از بروز حوادث جلوگیری کنند!
Source: www.mossrehab.com