نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو
آیا تا به حال به این فکر کرده اید که پروتزهای زیر زانو نیاز به تمیز کردن دارند یا خیر؟ چگونه افراد دارای پروتز این کار را انجام می دهند؟
تمیز کردن پروتز زیر زانو مسئله ای چالش برانگیز برای افراد دارای نقص عضو که از این پروتز استفاده می کنند، است؛ به این شرط که این فرد روش های تمیز کردن و نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو را نداند.
این کار فعالیتی روزانه است و باید با دقت انجام شود که موجب فرسودگی و آسیب به پروتز و اجزای تشکیل دهنده آن نشود. از این رو در مقاله پیش رو این نکات و روش های مراقبتی برای کمک به این افراد ارائه شده است.
نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو: شستشو و تمیز کردن آن
در طول روز آسترهای مصنوعی، جوراب های پلاستیکی و سوکت ها، گرد و غبار، چربی و باکتری را به خود جذب می کنند؛ در صورت تمیز نکردن و عدم نگهداری درست از این پروتزها اختلالات ناخوشایندی در انتظار شما است.
تمیز کردن آسترهای مصنوعی باید جز برنامه های بهداشتی روزانه شما باشد. پاکسازی منظم هر چیزی که با پوست شما در ارتباط مستقیم است، یک روش آسان و موثر برای سلامت اندام محسوب می شود.
در صورت آسیب به پروتز در حین شستشو با توجه به هزینه بالای پروتز، بیمار متحمل هزینه اضافی بابت تعمیر یا تعویض پروتز خواهد شد.
در ادامه انواع شوینده های مناسبی که برای شستشوی آستر پروتز مناسب هستند، را برای راهنمایی خوانندگان شرح داده ایم.
شوینده های صابونی
یکی از نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو توجه به نحوه شستشو و تمیز نگه داشتن آن است. این کار را می توان با شوینده های مختلفی که در زیر شرح داده شده است، انجام داد:
استفاده از شوینده های مصنوعی: پاک کننده های مصنوعی بسیاری وجود دارند که برای استفاده روی موادی مانند ژل، یورتان و سیلیکون تهیه شده اند. به یاد داشته باشید که در مورد سازگاری شوینده مورد نظر با آستر استفاده شده در پروتز خود با پروتزیست یا شرکت سازنده مشورت کنید.
تست حساسیت شوینده: اغلب شوینده ها برای پوست بی خطر هستند؛ اما بهتر است که قبل از استفاده از آن روی آستر یا اندام باقیمانده روی بخش کوچکی از پوست خود آن را امتحان کنید که از عدم حساسیت خود نسبت به آن شوینده مطمئن شوید.
صابون ظرفشویی ملایم: بسیاری از متخصصان توصیه می کنند که از صابون ظرفشویی ملایم برای شستشوی پروتز زیر زانو استفاده شود. از شوینده های دیگر استفاده نکنید؛ برای این مورد نیز مشورت با سازنده و تست عدم حساسیت را انجام دهید.
استفاده از شامپوی بدن: بسیاری از افراد قطع عضو از این شوینده استفاده می کنند. از آنجایی که قبلا آن را روی پوست خود امتحان کرده اند، پوست واکنشی نشان نخواهد داد. از استفاده از شامپو بدن هایی که اسکراب دارند، اجتناب کنید؛ چرا که ممکن است به آستر آسیب برسانند.
نکته مهمی که باید برای انتخاب صابون در نظر بگیرید، این است که به اندازه کافی برای آستر شما ملایم باشد و در عین حال ضد میکروبی عمل کند. همچنین استفاده از آن واکنش های حساسیت زا در پوست ایجاد نکند.
شستشوی آستر مصنوعی
شستشوی آستر مصنوعی مراحل مختلفی دارد و همچنین نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو را باید برای انجام آن رعایت کرد. این مراحل و
- نکات عبارتند از:
- آستر را از عضو باقیمانده خود بردارید و آن را پشت و رو کنید.
- هنگامی که آستر را می پوشید، ممکن است در آن آشغال هایی جمع شود. با استفاده از آب گرم آستر را بشویید و این آشغال ها را جمع کنید.
- از یک یا دو قطره صابون استفاده کنید و آستر را مالش دهید. این کار را به آرامی انجام دهید که آشغال های درون آن جمع شود.
آب گرم را روی آن بریزید و خوب آبکشی کنید که صابون در آن باقی نماند. - قسمت بیرونی آستر را نیز بشویید. مطمئن شوید که قسمت بیرونی نیز به خوبی قسمت داخلی شسته شود؛ توجه کنید که صابون روی قسمت پارچه ای آستر باقی نماند.
- با حوله ای که پرز ندارد، قسمت ژل دار یا سیلیکونی آستر را خشک کنید. سپس آن را دوباره به سمت درست آستر برگردانید که ژل یا سیلیکون دوباره داخل آن قرار گیرد.
- از خشک کن آستر برای خشک کردن آن استفاده کنید. آستر خود را با ژل یا مواد سیلیکونی که در معرض هوا است، خشک نکنید. این کار باعث خشک شدن سریع ژل و مواد سیلیکونی می شود و ترک بر می دارد. ترک ها باکتری های زیادی را در خود جای خواهند داد.
- قبل از پوشیدن اجازه دهید که آستر کاملا خشک شود. چند ساعت زمان نیاز است که هر دو طرف آستر (داخل و خارج آن) را خشک کنید. بدین منظور باید آستر یدک داشته باشید که در این مدت که یکی از آسترها در حال خشک شدن است، بتوان از دیگری استفاده کرد.
توصیه هایی جهت تمیز کردن هفتگی پروتز زیر زانو
انجام توصیه های زیر به شما کمک می کند که در هنگام شستشوی آستر هیچ گونه آسیبی به آن وارد نشود.
استفاده از روغن بچه: از 2 یا 3 قطره روغن بچه استفاده کنید و آن را داخل آستر خود در حالی که هنوز مرطوب است، قرار دهید. سپس آن را خشک کنید. این کار باعث می شود که مواد آستر کمی رطوبت خود را حفظ کند، ترک نخورد و پاره نشود. لازم به ذکر است که مواد آسترها یکسان نیست و باید برای انجام مراقبت های پروتز زیر زانو با سازنده مشورت کنید.
مالیدن الکل: حداقل یکبار در هفته برای ضد عفونی کردن داخل آستر خود از مالیدن الکل به آن استفاده کنید. روی آستر خود الکل را اسپری کنید یا روی آن بمالید و اجازه دهید، چند دقیقه ای روی آن بماند. سپس آن را با آب گرم بشویید که باقیمانده الکل روی آن شسته شود.
نباید اجازه دهید که الکل روی مواد آستر خشک شود. این کار باعث فرسودگی آستر می شود. فقط باید از الکل برای ضدعفونی باکتری هایی که باعث ایجاد بوی بد آن می شوند، استفاده کرد.
مواردی که باید از آن ها اجتناب کرد
استفاده از مواد شوینده نامناسب یا انجام یک سری اقدامات باعث پوسیدگی و فرسودگی آستر می شوند. در ادامه مواردی که باید در شستشوی پروتز از آن اجتناب شود، شرح داده شده است:
از صابون های معطر، لوسیون ها یا هر چیز دیگری که مواد شیمیایی زیادی در خود دارد، برای شستشوی آستر یا استفاده از آن ها روی آستر خودداری کنید.
از استفاده از کرم ها و روغن هایی که دارای اسانس هستند، برای از بین بردن بوی بد آستر خودداری کنید. اگر بهداشت آن را رعایت کنید، نیازی به این روغن ها نیست. همچنین اسانس واکنش مواد آستر را به دنبال دارد و مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
ضدعفونی کننده های دست یا هر محصولی که الکل دارد، در مراقبت از پروتز زیر زانو مناسب نیستند. در این مورد نیز با رعایت یک برنامه بهداشتی روزانه به جای استفاده از مواد شیمیایی شستشوی کاملی انجام خواهد شد. در این مورد آب و صابون بهترین گزینه است.
کلام آخر
تمیز کردن پروتز زیر زانو نیاز به دانستن یک سری نکته های ویژه دارد که پروتز، آستر و سایر اجزای آن در حین شستشو آسیب نبینند.
همچنین باید از مواد شوینده به خصوصی برای این کار استفاده کرد. برای اطلاع از نکته های مراقبت از پروتز زیر زانو توصیه می کنیم با پروتزیست یا شرکت سازنده خود مشورت کنید.
در صورت عدم رعایت این موارد و آسیب پروتز ممکن است تعمیر یا تعویض آن هزینه اضافی برای بیمار به همراه داشته باشد؛ بدین جهت در این مقاله برخی از این نکته ها برای کمک به افراد دارای نقص عضو ارائه شده است.