ناخن فرورفته پا، دردناکترین عارضه در قسمت پا
ناخن فرورفته پا یکی از مشکلاتی است که در اثر فرو رفتن قسمتی از انگشت پا در گوشت ایجاد میشود. این بیماری معمولاً با مشکلاتی همراه است. اغلب انگشت شست پای شما دچار این عارضه خواهد شد. ولی ممکن است انگشتان دیگر نیز به این حالت دچار شوند. شما میتوانید این مشکل را در منزل خود حل کنید. ولی اگر وضع انگشت شما وخیم است، باید اقدامات اساسی دیگر را به کار بگیرید. در این مقاله به بررسی فرورفتگی ناخن در پا به طور کامل پرداختهایم.
دلایل ایجاد ناخن فرورفته پا، مشکلی طاقتفرسا
این مشکل ممکن است هم در خانمها و هم در آقایان ایجاد شود. همانطور که میدانید گاهی اوقات برخی افراد مانند نوجوانها در مقایسه با دیگران بیشتر عرق میکنند. در واقع همین عرق کردن دلیل اصلی فرورفتن ناخن پا است. همچنین این عارضه در افراد کهنسال نیز به دلیل ضخیم و کلفت شدن ناخن پا اتفاق میافتد. عوامل زیادی در بهوجودآمدن این عارضه تأثیر خواهند داشت که در ادامه به ذکر آنها خواهیم پرداخت.
- گرفتن نادرست ناخن پا
- داشتن ناخن پا منحنی و غیرمتعارف
- پوشیدن کفشهایی که فشار بیش از حدی را به پا وارد میکنند
- آسیبهای وارد شده به ناخن پا مانند افتادن وسایل روی پا
- زمینههای ژنتیکی
- بهداشت نامناسب پا
- استفاده بیش از حد از پا در هنگام انجام فعالیتهای ورزشی
علائم بهوجودآمدن فرو رفتگی در پا
معمولاً ناخن فرورفته پا درد زیادی را ایجاد میکند و بهتدریج نیز بدتر خواهد شد. این نشانهها عموماً به دو دسته تقسیم میشوند. شما باید نسبت به این علائم آگاه باشید و بهسرعت چارهای برای برطرفکردن آن بیندیشید. از نشانههای اولیه میتوان به ضخیم شدن پوست کنار ناخن، احساس درد، خارج شدن عفونت از قسمت کناری پا اشاره کرد.
علامتهای دیگری نیز وجود دارند که بسیار جدیتر و حادتر از موارد ابتدایی بهشمار میروند. ورم کردن و قرمز شدن پوست اطراف ناحیه مورد نظر، درد، خونریزی، رشد بیش از حد پوست اطراف ناخن پا از نشانههای مهمتری هستند. برای پیشگیری از بدتر شدن شرایط پای خود بهتر است علائم را جدی بگیرید و نسبت به درمان اقدام کنید.
روشهای تشخیص فرورفتگی ناخن پا
احتمالاً شما بهراحتی میتوانید با انجام دادن تعدادی آزمایش فیزیکی به وجود چنین عارضهای پی ببرید. اگر انگشت پای شما متورم شده است، باید عکس برداری با استفاده از اشعه ایکس را انجام دهید. در واقع با این روش عمق فرورفتگی ناخن در پوست مشخص میشود. همچنین از این طریق متوجه خواهید شد که آیا این فرو رفتگی بر اثر صدمه زدن به پا ایجاد شده است یا علل دیگری دارد. در واقع این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چون بهراحتی میتوانید زخم خود و میزان عمیق بودن آن را بررسی کنید.
راههای درمان ناخن فرو رفته پا
درصورتیکه ناخن فرو رفته پا عفونت نکرده باشد، بهراحتی قابل درمان خواهد بود. اما در صورت سوراخ شدن و شکافته شدن پوست پای شما توسط ناخن یا در صورت وجود عفونت باید درمان خود را جدیتر بگیرید. زیرا به تعویق انداختن این درمان با آسیبهای جبرانناپذیری همراه خواهد بود.
اگر میخواهید به عفونت موجود در پای خود پی ببرید، به حتم باید علائمی مانند وجود چرک، تورم و قرمزی را ببینید. برای درمان ناخن فرو رفته میتوانید اقداماتی را انجام دهید. ابتدا شما باید روزی سه تا چهار مرتبه پاهای خود را به مدت 15 تا 20 دقیقه در آب گرم قرار دهید.
سپس پوست اطراف ناخن پا را با استفاده از ناخنگیری که به روغن زیتون آغشته شده است، بگیرید. برای تسکین درد خود نیز میتوانید قرصهای مسکن مانند استامینوفن بخورید. بعد از آن نیز از آنتیبیوتیکهای موضعی مانند پلی مکسین یا نئومایسین استفاده کنید.
همچنین فراموش نکنید برای جلوگیری از عفونت کرم استروئید را بر ناحیه مورد نظر بمالید. طول درمان این عارضه از چند روز تا چند هفته متغیر خواهد بود. درصورتیکه ناخن پای شما از طریق روشهای بالا درمان نشد، حتماً باید به سراغ راههای دیگر بروید.
عواقب جبرانناپذیر ناخن فرو رفته پا
درصورتیکه درمان را به تعویق بیندازید، خطرهای جدی شما را تهدید خواهد کرد. در واقع عفونت ناخن پا باعث ایجاد عفونت در استخوان پا میشود. همچنین عفونت ناخن پا باعث بهوجودآمدن زخم در پا، جراحتهای وخیم و علاوه بر این سبب از دست دادن مقدار قابل ملاحظهای خون در آن قسمت خواهد شد.
احتمال از بین رفتن بافت پا و مردگی بافت نیز بر اثر عفونت وجود خواهد داشت. خوب است بدانید که عفونت پا برای افراد دیابتی بسیار خطرناک است. حتی کوچکترین بریدگی یا فرورفتگی در ناخن پا باعث عفونت پا میشود. افراد دیابتی بهتر است از هرگونه عفونت که ممکن است در قسمتی از بدن آنها به ویژه پا و بافت پا ایجاد شود، دور بمانند. چون به دلیل بالا بودن قند، بدن آنها از حساسیت بیشتری برخوردار است.
اگر بر اثر عوامل ژنتیکی به فرورفتگی ناخن پا دچار شدهاید، ممکن است بعد از درمان دوباره با این مشکل مواجه شوید یا ناخنهای دیگر در پوستهای اطراف فرو روند. در واقع زندگی شما به دلیل احساس درد در این ناحیه، تورم یا عفونت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
پیشگیری از ایجاد فرورفتگی در ناخن پا
با عوض کردن سبک زندگی خود و همچنین انجام دادن روشهای مناسب میتوانید از ابتلا به ناخن فرو رفته پا جلوگیری کنید. ولی سعی کنید که در انجام آنها سهلانگاری نکنید. در ادامه این مطلب نکاتی را در مورد چگونگی پیشگیری از فرو رفتن ناخن در پا بیان کردهایم.
گرفتن ناخن انگشت پا بهدرستی
سعی کنید که ناخنهای خود را به طرز نامتعارفی نگیرید. چون این عمل سبب میشود که ناخن پا در گوشت و پوست شما برود. اگر میتوانید به سالنهای زیبایی بروید و از ناخن کار خود بخواهید که ناخنهای شما را بگیرد.
کوتاه نکردن بیش از حد ناخن
ناخنهای خود را طوری کوتاه کنید که قد ناخن شما با نوک انگشت در یک سطح قرار بگیرند. اگر ناخنهای خود را خیلی کوتاه کنید، فشار وارد شده از کفشها باعث فرو رفتن ناخن در بافت پای شما میشود. همچنین به هنگام رشد مجدد ناخن مجبور هستید درد زیادی را تحمل کنید. زیرا وقتی ناخن میخواهد رشد کند، بیش از حد کوتاه است. همین امر باعث فرو رفتن ناخن در گوشت و بافت پوست شما خواهد شد.
پوشیدن کفش سایز مناسب
کفشهایی که فشار زیاد به پای شما وارد میکنند و انگشتان پای شما را در هم جمع میکنند، سبب ایجاد این عارضه خواهند شد. حتماً به هنگام خرید و انتخاب سایز مناسب دقت کافی را داشته باشید. فراموش نکنید که برای خرید کفش حتماً به کفشفروشیهای معتبری که اطلاعات کافی در مورد این مشکل دارند، بروید.
چک کردن مداوم انگشتان پا
بهتر است انگشتان پای خود را به صورت روزانه چک کنید. در این صورت با مشاهده علائم و نشانههای بهسرعت به وجود فرو رفتگی ناخن پای خود پی خواهید برد. همچنین افراد دیابتی باید چک کردن پا و نواحی اطراف انگشتان پا را در اولویت خود قرار دهند.
کلام آخر
همانطور که در بالا اشاره کردهایم فرورفتگی ناخن به معنی وارد شدن قسمتی از ناخن شما به بافت پوستی است. گاهی اوقات امکان دارد به دلیل رعایت نکردن برخی موارد ناخن انگشت پای شما در پوست و بافت پوست وارد شود. در صورت مشاهده چنین مشکلی حتماً باید بهسرعت اقدامات لازم را انجام دهید. در این صورت بهراحتی میتوانید از عواقب جبرانناپذیر آن جلوگیری کنید. همچنین میتوانید با انجام چند گام مهم ناخن فرو رفته پا را نیز درمان کنید.
منابع:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/symptoms-causes/syc-20355903
https://www.healthline.com/health/ingrown-toenail#causes